0705 080 321
Telefontid: måndag - fredag 08:00 - 18:00

Nyhetern

Tillbaka

Vi hjälper dig att byta fönster

Ett fönsterbyte börjar hos oss på Entra Sverige AB. När du köpt nya fönster av oss är det dags att genomföra fönsterbytet. Att byta fönster är något som vi kan hjälpa dig med, och vill du göra det själv är det en del saker som du ska tänka lite extra på.

 

Fördelen med att byta till fönster i PVC är att du bara behöver genomföra bytet en enda gång. Dessa fönster är underhållsfria och det betyder att du inte behöver plocka ned dem efter ett par år för att genomföra slipning, ommålning och annat underhåll vilket träfönster kräver. Men precis som med träfönster så sker ett sådant här fönsterbyte i princip i två steg: Först ska det gamla fönstret plockas ned, vilket genomförs rätt enkelt med hjälp av en kofot. Sedan i steg två ska det nya fönstret monteras upp, vilket däremot kan vara lite krångligare att göra själv när man inte är van vid fönsterbyten.

 

Vi på Entra Sverige AB erbjuder monteringshjälp när du köpt PVC fönster av oss, men du kan självklart byta fönster själv också. Men, då ska du veta att detta kräver kunskap, tid och tålamod för att du ska få ett så bra och snyggt resultat som möjligt. För att hjälpa dig på vägen, ger vi här lite tips på saker som är bra att känna till vid fönsterbyten och vad som kan vara bra att tänka lite extra på när du ska byta fönster.

 

Viktigt att tänka på vid fönsterbyte

Inled alltid ett fönsterbyte med att plocka ned befintliga fönster och kontrollera en extra gång att modulmåttet är rätt. Det betyder att hålet i väggen där ditt nya fönster ska monteras är omkring 1,5 centimeter mindre på vardera sida för möjliggöra drevning. Kort och gott innebär drevning att du tätar runt fönstret när det är uppsatt och det kan du göra med antingen en drevremsa eller med ett svällande fogskum. Självklart finns det fler saker än så att tänka på för att ditt fönsterbyte ska bli så bra som möjligt. För att göra detta enkelt för dig har vi sammanställt fyra punkter att tänka lite extra på när du ska ge dig på ett fönsterbyte hemma.

 

4 saker att tänka på när du ska byta fönster:

  1. Verktyg. Har du alla verktyg du behöver för bytet? Du behöver kofot, monteringsjärn, tumstock, vattenpass, kilar, skruvdragare och skruvar samt plugg om väggen är av betong. Glöm heller inte att du behöver någon form av isolering så att du kan dreva, du kan använda både svällande fogskum, fogband eller drevremsa. Ska du sätta upp fönsterbleck behöver du även en falstång och en plåtsax att klippa till den med.
  2. Kontrollera mått och lutning. För att fönsterbytet ska bli så bra som möjligt är det viktigt att kontrollera så alla mått stämmer. Stämmer modulmåttet och hur är fönstrets lutning när det sitter på plats? När alla mått är korrekta kan du använda kilar och stödklossar för att hålla fönstret på rätt plats innan du monterar fast det.
  3. Lägg sista touchen. Innan du slutför ditt fönsterbyte är det bra att ge ditt arbete en snygg finish. Har du till exempel använt fogskum bör du först vänta tills att det härdat ordentligt innan du skär bort det överflödiga skummet. Annars riskerar du att få göra om arbetet en gång till. Ta sedan bort fönstrets skyddstejp och sätt tillbaka fönsterbågarna om du plockat bort dessa under bytet.
  4. Genomför en slutkontroll. Har du fått bort allt överflödigt fogskum? Kan du öppna och stänga ditt fönster? Bra. Avsluta ditt arbete genom att montera foder både på in- och utsidan av PVC fönstret för ett snyggt slutresultat. Klart.

Vi byter fönster åt dig

 

Att byta fönster kräver noggrannhet och är du inte van att genomföra fönsterbyten så är det lätt att något går snett eller att det tar alldeles för mycket av din tid och energi. Som tur är behöver du inte genomföra bytet själv, vi gör gärna jobbet åt dig och när du köper PVC fönster av oss erbjuder vi därför även montering. Allt du då behöver göra är att välja vilka fönster du vill ha och så sköter vi resten.

 

Välkommen att kontakta oss för kostnadsfri rådgivning så berättar mer!